Пожарна безопасност и защита на населението

Дата на публикуване: 27.07.2016 06:05

Ползвайте телефон 112 в случай на внезапна реална заплаха за живота, здравето, безопасността или имущество, като:
Пожари, Наводнения, ,Катастрофи Спешни медицински случаи, Смерч (ураганни ветрове), Земетресения, Промишлени аварии и други замърсявания, Радиация, Зимни бури, Съмнения за антракс или други биологични агенти, Други произшествия и инциденти.


СЪОБЩЕНИЯ:

На 14.09.1905 г. в София по инициатива на 17 пожарни командири и деятели на пожарното дело е открит Първия пожарникарски събор - едно от най-значимите събития с програмно значение в историята на пожарното и спасителното дело в страната. С решение № 385/13.09.1995 год. на Министерския съвет този ден е обявен за Професионален празник на служителите от структурите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” при МВР. Традиционно той съвпада с провеждането в национален мащаб на Седмицата на пожарната безопасност (12-18.09.2022 г.).

РСПБЗН - Сандански ще отбележи професионалния празник и Седмицата на пожарната безопасност чрез провеждането на следните мероприятия:

 1. Организирана е приемна с открит телефон за граждани от 10.00 до 17.30 часа в периода 12-16 септември 2022 г. Откритият телефон за граждани е 0746/ 22016, а приемната ще бъде в канцеларията на началника на РСПБЗН.
 2. На 15.09.2022 г. от 11.00 часа ще бъде поднесен венец и ще се отдаде почит пред паметната плоча на главен сержант Васил Тасев на Главен път Е-79 в гр. Сандански, загинал при изпълнение на служебния си дълг на 25.02.1992 г.
 3. На 15.09.2022 г. от 14.30 часа ще бъде поднесен венец и ще се отдаде почит пред паметната плоча на служителите от ЮЗДП Антон Гръбчев и Валери Димитров в село Голешово, загинали при гасене на горски пожар на 03.08.2021 г.
 4. На 15.09.2022 г. от 10.00 часа ще се проведе демонстративно занятие и учебна евакуация в ДГ „Първи юни” в град Сандански.
 5. В периода 12-16 септември 2022 г. ще се провежда Ден на отворените врати в РСПБЗН – Сандански с възможност пред всички желаещи граждани, ученици и деца от детските градини да се демонстрира извършването на оперативни дейности и разясняване на мерките за пожарна безопасност и защита при бедствия.
 6. На 16.09.2022 г. от 10.00 ч. ще се проведе демонстрация пред обществеността на тактико-техническите способности на РСПБЗН-Сандански за действие при ПТП, като ще се покаже как се изваждат пострадали от лек автомобил, претърпял ПТП. Мястото на демонстрацията ще бъде на площадката пред бивш завод „Струма“, Промишлена зона, гр. Сандански.
 7. Ще се проведе среща с ветерани и бивши служители на РСПБЗН - Сандански.
 8. Ще се проведе работна среща със състава на Доброволно формирование-Кресна и ръководството на общината с цел популяризиране пред обществеността на доброволчеството и даване на гласност на дейността на местното формирование.
 9. На 13.09.2022 г. от 11.00 ч. в двора на РСПБЗН-Сандански ще се извърши водосвет за здраве на всички служители и техните семейства.                     

РСПБЗН – Сандански


4.03.2019 - Пожарна безопасност във връзка със Сирни заговезни (Прошка)

30.10.2018 г. - ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИЯ ЕСЕННО-ЗИМЕН ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”-САНДАНСКИ ПРИПОМНЯ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ.

08.09.2017 г. - 14 септември Професионален празник на служителите от структурите „Пожарна безопасност и защита на населението”
21.02.2017 г. - „Пожарна безопасност и защита на населението” – Сандански апелират за спазване на следните мерки за недопускане на пожари при честване на Сирни заговезни (Прошка).

13.12.2016 г. - ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ

24.10.2016 г. -
ВЪВ ВРЪЗКА С ПРЕДСТОЯЩИЯ ЕСЕННО-ЗИМЕН ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН РАЙОННА СЛУЖБА „ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО”-САНДАНСКИ ПРИПОМНЯ ОСНОВНИТЕ ПРАВИЛА ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ.


21.07.2016 г.

От началото на месец юли рязко се повиши броят на пожарите в сухи треви, земеделски земи и стърнища. При част от пожарите са нанесени и материални щети като са унищожени лозови насаждения. В тази връзка РСПБЗН – Сандански напомня някои основни правила за пожарна безопасност с цел недопускане възникването на пожари:

 • Абсолютно е забранено паленето на стърнища, суха тревна растителност, храсти и други растителни остатъци;
 • Забранено е и изгарянето на горими отпадъци;
 • Гражданите да не изхвърлят угарки от цигари и клечки от кибрит през прозорците на моторните превозни средства при пътуване.

От служителите на РСПБЗН – Сандански се извършват постоянни проверки в земеделските територии на общини Сандански, Струмяни и Кресна. До момента е установено едно лице, изгарящо горими отпадъци. На лицето е съставен акт за установяване на административно нарушение. При констатиране на други подобни случаи ще се съставят актове за установяване на административни нарушения като предвидените в Закона за МВР глоби са от 200 до 2000 лв.

При възникване на пожар гражданите да сигнализират на тел. 0746/ 22016 или на тел. 112.

РСПБЗН – Сандански

*********************************************************************

24.06.2016 г.
С повишаване на температурите в общини Сандански, Струмяни и Кресна се увеличава и риска от възникване на пожари в горските и селскостопански теротории. В тази връзка РСПБЗН – Сандански напомня някои основни правила за пожарна безопасност:
- Абсолютно е забранено паленето на открит огън и тютюнопушенето в площите със засети житни култури;
- В земеделските земи и крайпътните ивици не се разрешава паленето на стърнища, суха тревна растителност и други растителни остатъци, както и използването на открити огнеизточници;
- Гражданите да не изхвърлят угарки от цигари и клечки от кибрит през прозорците на моторните превозни средства при пътуване;
- Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки - дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци;
- Абсолютно е забранено паленето на суха растителност, клони и отпадъци в горските територии;
- Забранено е паленето на огън в близост до горски масиви, селскостопански постройки и складове за горими вещества и материали;
- Да не се пали огън за почистване на междублоковите пространства в населените места.
При възникване на пожар гражданите да сигнализират на тел. 0746/ 22016 или на тел. 112.
РСПБЗН – Сандански 

Потърсете в сайта

Анкета

1. Ползвали ли сте услугите на Центъра за административно обслужване и информация в Община Кресна?

Резултати:
Да :
38% Complete (success)
Не :
62% Complete (success)